Toekomstperspectief door taal en vaktrainingen
Vrijwillige docenten staan klaar om hun vakkennis over te brengen. De cursisten leren de Nederlandse taal en een vak zoals: elektrotechniek, metaalbewerking en lassen, houtbewerking en naaivaardigheden. De lessen zijn bedoeld voor: statushouders, asielzoekers en ongedocumenteerden. Ieder mens telt mee en doet mee.
“Nederlands is niet zo moeilijk om te leren met een goede docent”
In het begin toen ik naar school ging had ik niet verwacht dit niveau te bereiken. Na enkele weken werd het al gemakkelijker. Mijn docent Jean geeft heel goed les en legt alles duidelijk uit. Hij heeft veel humor! Ik heb in drie maanden mijn certificaat elektrotechniek gehaald en zou graag nog meer willen leren. De mensen bij WereldWijd willen je allemaal graag helpen.
Nader – Jemen
“Bij WereldWijd ben je altijd welkom”
Bij WereldWijd ben je altijd welkom, ze begrijpen de situatie waar je vandaan komt. Ik kon niet lezen en schrijven, en naast de lessen in de klas krijg ik 1 op 1 begeleiding om dit te leren. Het is altijd gezellig bij WereldWijd.
Khadija – Somalië
VakTaal: doe mee, tel mee
Drie dagen in de week volgen de cursisten bij WereldWijd Nederlandse les op 4 niveaus van A0-B2. De klassen zijn klein waardoor iedere cursist gezien wordt. Cursisten krijgen de tijd om zichzelf te ontwikkelen. In de middag worden de vaklessen gegeven. De cursist mag zelf kiezen welk vak in de middag gevolgd wordt. Deze vak-lessen worden afgerond met een certificaat. De cursist volgt 5 uur per week Nederlandse les en 5 uur in de week een vak-les.
- Nederlandse taallesDe Nederlandse les wordt op 4 niveaus gegeven. We gebruiken geen vaste methodiek maar per groep zijn er doelstellingen. Centraal staan: spreken, luisteren, schrijven en lezen. De vrijwillige docenten zorgen ervoor dat iedere cursist gezien wordt en dat de cursisten zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen.
- MetaalbewerkingCursisten leren de basisvaardigheden van het vak metaalbewerking en lassen. Ze ronden het vak af door het praktijkexamen MBO niveau 1.
- HoutbewerkingCursisten leren aan de hand van ons eigen werkboek de basisvaardigheden van houtbewerken. Het begint met de standaard verbindingen en aan het einde maken ze kozijnen, tafels, stoelen en kasten.
- ElektrotechniekCursisten leren de basisvaardigheden van elektrotechniek. Ze leren zowel de theorie als de praktijk.
- NaaivaardighedenIeder cursist werkt in zijn eigen tempo en leert de basisvaardigheden. Aan bod komen onder andere: patroontekenen, machine beheersing, rits inzetten en…
- Digitaal NederlandsCursisten gaan aan de slag met het programma Diglin. Dit wordt ondersteund door een docent. De cursist werkt zelfstadig op zijn eigen tempo.
veelgestelde vragen
Mensen met een migratieachtergrond die de Nederlandse taal en een vak willen leren kunnen bij ons terecht. Dit zijn statushouders, asielzoekers en ongedocumenteerden.
Nederlands, metaalbewerking en lassen, houtbewerking, eletrotechniek, naaivaardigheden en digitaal Nederlands.
Vaktaal wordt gefinancierd door meerdere fondsen. Daarnaast betalen de instanties van waaruit de cursisten worden voorgesteld per deelnemer een plaatsingstraject.
Na het afronden van een cursus ontvangt de cursist een certificaat. Hierop staat welke vaardigheden de cursist beheerst.
“Het leren van de Nederlandse taal is heel belangrijk. Het stelt onze cursisten in staat om actief deel te nemen aan het leven in Nederland, waardoor zij zich echt thuis kunnen voelen en bijdragen aan de diversiteit en dynamiek van Nederland.”
Sabine, projectleider VakTaal
of bekijk de contactpagina
Samenwerkingen
We werken samen met omliggende gemeentes zoals Eijsden-Margraten en Maastricht-Heuvelland. Er is wekelijks contact met het COA, de Veiligheidsregio en Vlot team. Samen met onder andere Universiteit Maastricht, Vista College, Novo-college en Hogeschool Zuyd vormen we het netwerk Vluchtelingen en Onderwijs Zuid-Limburg.